Kirjoittanut Teemu Vesala | 10.01.2010

Koodaaja testaustiimiin

Minusta koodaustaitoisen testaajan olisi hyvä olla lähes joka testausprojektissa mukana. Minulle ainakin on tullut testauksen aikana lähes aina tilanteita, joissa kaipaan jotain elämää helpottavaa ohjelman pätkää tai työkalua. Työkalulla en tarkoita testauksen automatisointia, vaan mekaanisen ja yksitoikkoisen työn minimointiin tehtävää välinettä, joka säästää testaajan aikaa tärkeämpiin tehtäviin.

Yksitoikkoisen tarkastuksen suurin ongelma on se, että silloin tulee helposti virheitä. Jos oikoluen 100 sivua tekstiä, melko varmasti monet kirjoitusvirheet jäävät huomaamatta. Siksi käytänkin oikolukuun Wordin oikolukua.

Pidän tarinoista, joten muistelen hetken yhtä projektia. Testasimme web-sovellusta, jossa oli raportointi – kuten yleensäkin monissa laskutustietoa sisältävissä sovelluksissa. Minulla kuitenkin oli toteutustekniikasta johtuen vahva epäilys rinnakkaisuuden käsittelyyn liittyvistä virheistä. Ainoa tapa testata asia on tehdä valtava kasa raportteja useilla eri käyttäjillä ja tarkastaa niiden sisällön oikeellisuus. Testi suunniteltiin niin, että tukitaan raporttijono tuhansilla raporttikyselyillä.

Ensimmäinen ongelma: Miten lähetetään tuhansia kyselyitä eri käyttäjien sisäänkirjautumistiedoilla? Näpersin ”ihanan” skriptin, joka automatisoi prosessin. Toivottavasti en joudu enää ikinä siihen skriptiin koskemaan,  koska se oli lähes lukukelvoton.

Toinen ongelma: Miten tarkastetaan 10000 Excel-taulukkoa äärellisessä ajassa ja varmistetaan, että virheet eivät jää huomioimatta? Raporttien hyvä puoli oli se, että jos raportoitava ajanjakso oli sama kuin edellisessä raportissa, raportin sisältö luontiaikaan liittyviä kenttiä lukuun ottamatta sisältö on sama. Luontiajan vaihtelevuuden takia ei riittänyt vain tarkastussumman laskeminen joka lomakkeesta, vaan tarkastukset piti tehdä joka tiedoston sisällölle.

Laiskana koodaajana näpersin Javalla ohjelman, joka vertaili Excel-taulukoita. Sille annettiin alkuperäinen, vertailun kohde ja kerrottiin mitä soluja ei tarkasteta. Kaunis, helppo, nopea tapa käydä läpi valtava määrä Excel-taulukoita. Sen avulla havaittiin yhden raportteja tekevän koneen lokalisointiongelma, jota tuskin oltaisiin huomattu manuaalisessa vertailussa. Ainoa ero kun oli, että desimaalierottimena oli piste eikä pilkku. Virhe tapahtui noin 10%:ssa raportteja. Tylsä, yksitoikkoinen, valtavasti resursseja vaatinut homma teetettiin yksinkertaisella ohjelmalla vajaassa tunnissa.

Pitäisikö jokaisen testaajan osata koodata?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: