Kirjoittanut Teemu Vesala | 17.01.2010

Laatukonsultti / testaaja – mikä se on?

Laatukonsulttina joudun miettimään välillä omaa identiteettiäni ja olemassa oloani. Työ on sen verran monipuolista, että en voi sanoa:”Olen testaaja.” Ennemminkin taidan todeta:”Olen kaikkea muuta kuin tuotantokoodaaja (paitsi sitäkin voin päätyä tekemään).”

Missä roolissa sitä onkaan oltu muutaman viime vuoden aikana?

Testaus – useimmiten projektissa en ole päätoimisena perustestaajana, vaan sitä tulee tehtyä kiiretilanteessa. Roolini on olla tekninen ymmärtäjä ja tietoturva-analysaattori, jonka lisäksi käyttöliittymättömien osien testaaminen tulee mukaan.

Kirjastonhoitaja – tai oikeammin informaation järjestäjä. Hyvin monesti projektissa on niin kova kiire, että koodaajat ja muut eivät kerkiä laittamaan teknistä dokumentaatiota muuksi kuin kaoottiseksi kasaksi projektin wikiin. Tekninen testaaja taas on monesti riippuvainen juuri siitä informaatiosta, jota siellä on, joten sitten se tieto on pakko organisoida käyttökelpoiseen muotoon. Se on valtava homma. Saamassa syssyssä saattavat olla ajantasaisimmat tiedot myös vaatimusmäärittelyistä – kunhan jotenkin saa kaivettua ne useammasta eri sivusta.

Kirjailija – isoja dokumentteja on tullut kirjoitettua. Kirjallista taitoa vaatii konkretisoida abstrakti asia tai kuvata hyvin tekninen asia ”normaalille ihmiselle” ymmärrettävästä.

Rautalangan vääntäjä – Normaalille ihmiselle esimerkiksi tietoturva-aukon riskien esittäminen vaatii rautalankaa. Useampi bugi on päätynyt korjauslistalle korkealla prioriteetilla, kun sen seuraukset ja uhat on kirjoitettu auki. Silloin voi olla, että henkilöt on nimetty Eevaksi ja Lasseksi, joilla on aviokriisi tai romanssi.

Koodaaja – en ole siis tehnyt viimeiseen kolmeen vuoteen tuotantokoodia, mutta sitäkin enemmän on tullut koodattua työvälineitä ja testauksen automatisointia. Koodia on tullut väännettyä niin Execlin makrojen muodossa kuin Javaa osaksi testiautomaatiota, kuin erilaisia skriptejä helpottamaan raportointia ja muuta työtä.

3v1l h4x0r – tietoturvan testaaminen on täynnä ilkeyttä. ”Tuo näyttää hassulta – mitä nyt?” Demonstroin yhdessä projektissa asiakkaalle, miten yksi tärkeä tietoturvavaatimus rikotaan väkivallalla. Hommaan meni n. vartti, se oli hauskaa ja ilmeet olivat näkemisen arvoisia.

Koodin arvostelija – koodikatselmointia on tullut tehtyä. Aina ei riitä vain subjektiivinen käsite:”Koodi on hyvä.” Tarvitaankin objektiivinen ja todistettu näkemys siitä, että ohjelmistossa ei ole bufferin ylivuotoja eikä null-osoittimeen yritetä kirjoittaa mitään eikä siitä yritetä lukea. Siinä vaiheessa koodia on seinillä, lattialla, päässä ja ruudulla. Paperilappuja sitäkin enemmän, värikyniäkin löytyy.

Kirjallisuusarvostelija – dokumenttien katselmointi on välillä tätä. Juonesta ei ole niin väliä, mutta oikealla sisällöllä ja selkeydellä on.

Prosessipoliisi – monesti kiireessä pyritään oikaisemaan rajoittaviksi koetuista prosesseista. Kuitenkin prosessin ohittaminen merkitsee kaikista eniten testaajalle, koska silloin – melko – elintärkeä informaatio jää saamatta.

Näiden lisäksi montaa muutakin pientä hommaa on tullut tehtyä. Joten perustellusti kai voisi sanoa, että laatukonsultti on monitoimimies, jonka pitää hallita kaikkea. Mitähän muita rooleja vielä tulee nähtyä tämän työuran aikana?

Mainokset

Responses

  1. Hienosti jaettu testaajan työsarka rooleihin. Tykkään!

    Lisäisin tuohon vielä roolin ”tietäjä” tai ”support”. Olen ollut matkassa useissa projekteissa, joissa testaaja lopulta on se kaveri, jolla on tuotteesta eniten kokemusta sekä konepellin alla että ihan loppukäyttäjän näkökulmasta. Tästä syystä on usein käynyt niin että testaajasta on tullut projektin maintenancevaihetta kohti mentäessä se tuotetuen yhteyshenkilö jolle ne vaikeimmat tuotetuen kyselyt päätyvät. Vastaavasti nohevimmilta testausässiltä tullaan kysymään ongelmien esiintymisistä ja workaroundeista aivan devaajien taholtakin projektin sisällä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: