Kirjoittanut Teemu Vesala | 24.01.2010

Kauppaliitolla huono laatunäkemys -> tappio

Elokuvista saa mielenkiintoisia laatupohdintoja. Katselin lasten kanssa Star Wars I: Pimeä uhka. Mielenkiintoisin kohta on, kun robotit sammuvat niiden menettäessä yhteyden komentokeskukseen. Ne hylkäävät välittömästi kaikki tehtävänsä ja siirtyvät romuksi.

Onko tuo oikea ja paras toiminto? Mielenkiintoinen kysymys. Vaihtoehtoina kun on tuo robotin kuolema tai sitten robotti voisi siirtyä autonomiseen tilaan jatkamaan aikaisempaa tehtävää parhaansa mukaan. Elokuvassa robotit kuitenkin ovat jo valmiiksi älykkäitä, melko inhimillisiä ja autonomisia.

Kumpi on suurempi riski? Robotin kuolema voi jättää robottien puolen sotilaat tilanteeseen, jossa vihollisella on mahdollisuus hyökätä heidän kimppuunsa eikä heillä ole puolustautumismahdollisuutta. Tappio on varma. Autonominen tila taas saattaa johtaa siihen, että robotit hyökkäävät myös omien kimppuun. Ensimmäisessä tilanteessa tappio on nähdäkseni huomattavasti varmempi kuin jälkimmäisessä. Varsinkin, jos robotit eivät pysty korjaamaan itseään ja osapuolet voivat olla pois planeetalta eivätkä planeetalla olevat robotit pysyt tavoittamaan heitä.

Testaajana ainakin nostaisin selvän järjestelmän luotettavuuteen liittyvän bugin. Jos järjestelmän toimittajalla ei ole selkeitä perusteita kyseisenlaiselle toiminnallisuudelle, se olisi melko varmasti korkean prioriteetin bugi. Tietoturvan kannalta tuo on selvä heikkous, koska palvelunesto tapahtuu ”vain sillä”, että lapsi käy tuhoamassa komentokeskuksen kuten elokuvassa.

Onneksi vanhoissa Star Warseissa ei leikitty tietokoneilla niin paljoa kuin uusissa. Niissä ei tule niin paljoa mietittyä tietotekniikkaan liittyviä asioita. 😉

Mainokset

Responses

  1. Moro, Teemu!

    Herää mielestäni kysymys, että oliko tarkoituksena tehdä tuote, joka reagoi juuri tuolla tavalla? Entä jos kauppaliitto halusi hyödyntää automaattojensa heikkoutta ja houkutella sillä nuoren ystävämme lähemmäs, jotta olisi voinut taitavien, manuaalisten assissiniittien avulla ottaa hänet päiviltä? Entä jos automaatat onnistuivat, mutta assissiini ei? Ehkä se jäi Lucasilta lisäämättä elokuvaan. 😉 Eli onko se oikeasti bugi, riippuu siitä miten kauppaliitto sen näkee.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: